söndag, november 08, 2009

STOPP-Reglerna!

Nu på kvällen har jag skrivit upp dom reglerna jag, som det ser ut idag, vill använda mig av under mitt köpstoppsår.
-eller VÅRT köpstopp eftersom ju hela familjen är en del av detta.

Känns om jag har tänjt lite på gränserna när vi har tänkt efter men det känns ändå som att det är vättiga saker vi har tillåtits oss att handla, som te.x. byggvaror för husrenovering och färdigställande av rum.
Den dära delen med julklapparna handlar mest om mitt dåliga samvete. Kan inte riktigt mä att producera egna gåvor när andra ger mig kanske dyra fina gåvor och barnen tycker jag synd om att dom skall sitta där utan en julklapp från oss.
Reglerna kommer med alla sannolikhet att förfinas under året eftersom vi kommer ställas ’konsumtionsval’ som man inte tänkt på.
Det är ok. Detta är en del av MIN personliga utveckling och då kanske man inte kan anta att praktiska inte heller förändras lixom.

Regler under köpstoppsåret:

Vi får
- köpa mat, men inte färdiglagat. Vi ska välja ekologiskt/närproducerad om det är ekonomiskt försvarbart och vi ska välja bort allt sött. Vi får handla en liiiiten påse lördagsgodis till kidsen.
- laga egna efterrätter/sötsaker och poppa popcorn, men bara på helgen!
- ta med matlåda till jobbet varje dag, men inte gå på restaurang eller kafé.
- köpa nya kläder till barnen när de verkligen behöver något som vinterstövlar, men inget till oss. Handlar vi nåt till barnen skall vi tänka klimatsmart.
- dricka ett glas vin på helgen, men inte köpa annan sorts alkohol.
- köpa förbrukningsartiklar som tandkräm och diskmedel.
- låna böcker och film på biblioteket, men inte köpa.
- själv tillverka presenter, men får handla en gåva om vi inte hinner fixa själv. Julklapparna till släkten och barnen får vi köpa. Dock sparsamt!
- handla på loppis.
- handla sånt som har med husrenovering att göra och redan lagda planer, som t.ex. en beg. säng till Zion och en madrass till sängen. I alla lägen måste vi dock ha en tanke på klimatet och fram för allt välja begagnad om det är möjligt.
- vi har ett sparkonto där vi samlar ihop pengar till nåt särskild. När pengarna där räcker kan vi köpa detta särskilda om det känns bra just då men bara detta ena! Väljer vi att avstå från att köpa in detta särskilda får vi inte handla något annat istället.
- undvika att köpa allt annat.

Ush så spännande. Från och med nästa söndag kör vi. Imorn skall jag äta lunch ute på stan med en kompis... passar på lixom innan jag måste fjäska för att nån annan skall betala åt mig :)
Det blir Saigon. Gott som snusk hähä

Tjing härifrån
/tant trassel

2 kommentarer:

Hello sa...

Jag tycker det ser bra ut! Jag tycker att man måste utgå från sig själv och känna vad som funkar. Lycka till!

Vixen sa...

Är grymt imponerad av ert köpstopp, käns som ni verkligen har tänkt till!

Kram

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...