Pressgurka eller gurksallad som jag vill kalla det pga mitt danska påbrå är ett SÅNT gott tillbehör till bla kyckling, nötstek eller gryta.
Och det är busenkelt att göra själv.
Om du är en så som jag som så gärna vill va en sån som gör massa sånna saker själv men aldrig vågar, då är detta ett bra ställe att börja.
Pressgurka
1 slanggurka (vanlig gurka asså)
salt
Gurklag...
0,5 dl Ättiksprit 12%
3 msk socker
1 krm vitpeppar
0,5 tsk salt
3 msk persilja
Skiva gurkan tunt med en osthyvel.
Strö över lite salt och blanda runt.
Pressa gurkskivorna mellan två djupa tallrikar i 30 min.
Häll av vätskan från gurkskivorna och lägg dom i en syltkruka. Helst en sån som kan hålla tät. Då håller det sig fräscht längre.
Släng ihop lagen.
Blanda tills sockret har löst sig. Ha i persiljan och häll allt över gurkan.
Se till att det är mera vätska än gurka. Dom skall vara täckta.
Ha i typ ett halvt lock flytande Atamon (konserveringsmedel) om du har tänkt spara pressgurkan ett tag i kylen.
Knäpp igen locket, skaka runt och ställ i kylen. Låt den dra ngr timmar innan du äter den.
Nå? Det var väl inte så svårt? :)
/tant trassel
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar