2 gula lökar
1 morot
1 palsternacka
1 bit rotselleri
5 vitlöksklyftor (eller efter tycke)
1-2 msk vetemjöl
2 msk paprikapulver
2 msk tomatpuré
1 burk hela tomater
1½ dl rödvin
1 liter oxbuljong el köttbuljong
2-3 msk Ajvar relish
1 lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 tsk stött kummin (jag använde hel kummin)
Chiliflingor
½ burk surkål
salt och nymalen svartpeppar
olja + smör att steka i
Skär köttet i mindre tärningar. Skala och fintärna lök och rotsakerna. Ta fram en rymlig gryta och en stekpanna.
Bryn först köttet i omgångar i olja och smör runt om, salta och peppra och flytta över till grytan.
Bryn nu även lök- och rotsakshacket samt pressad vitlök och flytta över till köttet.
Strö över paprika, vetemjöl och tomatpuré och fräs detta tillsammans med köttet och grönsakerna i ca 5-8 minuter på mellanstark värme. Släck med rödvinet och buljongen.
Lägg ner timjan, lagerblad, kummin, Ajvar relish, tomaterna och surkålen. Koka upp, sänk värmen och låt det hela småputtra i några timmar tills köttet känns helt mört. Rör lite i grytan under tillagningens gång. Smaka av med ev. mera salt och peppar samt ev. lite till chili och ajvar. Servera med nybakat bröd och matyoghurt.
Även ni som inte tycker om surkål, pröva detta, ni kommer att bli glad överraskad!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar